رسانه
واژهی رسانه در زبان فارسی واژهی نسبتاً جدیدی محسوب میشود .این واژه که گاه به معنای مفرد و گاه به معنای جمع به کار میرود، معادلی برای واژهی Medium به معنای رسانه و Media به معنی رسانهها است.
همانطور که از واژهی رسانه هم مشخص است، ماموریت رسانه، رساندن است: رساندن حرفها و پیامها و دیدگاههای من و شما به فرد یا افراد دیگر. مستقل از تاریخچهی این واژه، امروزه معمولاً آنچه به عنوان رسانه در گفتگوها و مقالات و نوشتهها مورد استفاده قرار میگیرد، به رسانههای ارتباطی (Communication Media) اشاره دارد.
رسانه به عنوان چشمان ناظر و مراقب از سوی مردم باید نظارتی قانونمند و اصولی را بر عملکرد حاکمان دنبال نمایند. به گونهای که اگر فرض شود مردم در یک نظام مردم سالار کارفرما هستند، دولتمردان پیمانکارانی هستند که اجرای امور جامعه از سوی مردم به آنان سپرده شده است. بنابراین حرکت رسانهها باید به گونهای باشد که بتواند نقش نظارتی خود را بر این پیمانکاران اعمال کرده و به موقع به کارفرمایان یعنی مردم ارائه گزارش نمایند.
یکی از مهمترین پیش فرضهای توسعه در هر جامعهای، تقدم داراییهای فکری به داراییهای فیزیکی میباشد، داراییهای فکری به عنوان نرم افزار توسعه مسئولیت تبیین نگرش دقیق و عمیق به موضوع توسعه، سیاستگذاری متناسب با شرایط موجود برای نیل به مطلوب و برنامهریزی برای بهینه برای انتقال به بخش سخت افزاری توسعه که همان رشد و دارایی های فیزیکی است میباشد.
بدیهی است طراحی نرم افزار توسعه فرهنگی در ایران و نقشی که وسایل ارتباط جمعی در این زمینه دارند منوط به شناخت مسائلی چند است که مهمترین آنها به شرح زیر میباشد:
اول؛ شناخت چالشهای جهانی که هر کشور در حال توسعه در جامعه جهانی با آن روبرو است و آن چالش جهانی شدن و ارتباطات و فنآوریهای آن و یکپارچگی اقتصادی در جهان امروز است. چرا که هر یک از این چالشها اثار سلبی و ایجابی خود را بر هر یک از منظومههای قدرت در جامعه در حال توسعه میگذارد.
از طرفی توسعه پایدار نیازمند یکپارچهسازی در سطوح مختلف جامعه است و عموما این نقش که بسیار پیچیده و سخت میباشد برعهده رسانهها است. چرا که نقش اصلی رسانهها در این شرایط باید تمرکز بر جنبههای محوری مدیریت انتقال وضع موجود به سمت وضع مطلوب باشد.
یعنی رسانهها باید آوندی بین افکار عمومی و حاکمیت ایجاد کنند تا قادر شوند جامعه سنتی را به سمت جامعه نوین و پذیرشگر توسعه تغییر مسیر دهند.
یکی از مهمترین ضرورتها برای حضور در عرصه جهانی و گذر از چالشهای پیش رو مقولهای به نام راهبردهای مدیریت اطلاعات و به عبارت دیگر هوشمندسازی است که همانا تبدیل اطلاعات به دانش کاربردی میباشد.
در این زمینه با نگاهش اجمالی به وضعیت وسایل ارتباط جمعی در ایران میتوان گفت در سطح رسانهای ما با این مقوله یعنی تبدیل دادههای فراوان و متنوع به دانش کاربردی با مشکل جدی مواجه هستیم. چرا که اگر حرکت و فعالیت رسانهای کشور را تحلیل محتوا نماییم، میزان واحدهای اطلاعاتی موجود در رسانههای ما نسبت به واحدهای اطلاعاتی موجود در رسانههای غربی و پیشرفته خیلی کمتر نیست و شاید در بسیاری موارد حجم دادهها و واحدهای اطلاعاتی ما بیشتر از برخی کشورهای همسایه باشد، اما مشکل رسانهای ما عدم توانایی انتقال و زبان پیام از طریق این واحدهای اطلاعاتی است که این امر به دو دلیل اساسی بر میگردد.
دلیل اول: مشکل رسانهای در ارتباط با شناخت زبان و ترجیحات مخاطب و نیاز اوست.
دلیل دوم: مشکل فقدان مهارت و روششناسی در چگونگی پردازش اطلاعات و چینش آن برای انتقال پیام مورد نظر است که این امر به ضعف آموزش حرفهای در این زمینه برمیگردد.
به عبارت واضحتر، در ایران روزانه انبوه اطلاعات به صورت یک طرفه در حال چاپ و انتشار است و ارائه سلسله اطلاعات با حجم بسیار بالا جریان دارد، در حالیکه این حجم کمک چندانی به هوشمندسازی کاربردی جامعه و مخاطب نمیکند. بنابراین برداشت مخاطبان رسانهها در ایران آن است که رسانه قابلیت استفاده برای او را ندارد و این جمله فراوان در اظهارنظرهای روزمره مردم بارها شنیده میشود که روزنامهها و یا رادیو یا تلویزیون هیچ چیز ندارد. این داوری بیانگر فقدان قابلیت مدیریت رسانهای برای جذب مخاطب در عین انتشار حجم اطلاعات انبوه است.
پس شاید بتوان گفت یکی از مهمترین بخشهای مدیریت رسانه و اطلاعات، مدیریت تنظیم روابط با مخاطبان است که شاید مهمترین چالش رسانههای امروز است.
مشکل دیگر رسانهها در ایران فقدان بهره وری مناسب از نظامهای ارتباطی زنده و روز دنیا است. ما هنوز در سطح نخبگان جامعه نمیتوانیم از نظامهای اطلاعاتی و ارتباطی زنده دنیا استفاده مطلوب داشته باشیم. این در حالی است که در دنیای پیشرفته امروز معنی شهروندی دیگر در محدوده جغرافیای خاص تعریف نمی شود. بلکه به جای سیتیزن، نیتیزن جایگزین گشته است. یعنی در دنیای امروز شبکه ها و نت ها هستند که بارد و بدل کردن اطلاعات، امور روزمره مورد نیاز مردم را سامان می دهند و این سامان دهی در جغرافیای فراملی و فرامرزی صورت می پذیرد.
مرکز خدمات و پشتیبانی سایبری در راستای رسیدن به اهداف مجموعه و گسترش آگاهی و اطلاعرسانی اصولی و درست، رسانه و ابزارهای رسانهای را جز اولویت های خود در نظر گرفته و با اخذ مجوزهای لازم و هماهنگی با ادارات متولی و ذیربط و همچنین جلب حمایت و موافقت به همکاری و همچنین موازی با آن تامین نیروی انسانی متخصص و متعهد و تهیه تجهیزات مناسب کاری با همراهی و همکاری کارشناسان و افراد متخصص و اصحاب رسانه دو رسانه عمومی تحت عنوان رضوان آنلاین که یک رسانه منطقهای و رونا نیوز که یک رسانه کشوری است فعالیت خود را انجام میدهد.
|